PRZYDATNE LINKI

Newsy z gry: KLIK!
Aktualna mechanika: KLIK!
Poradnik na start: KLIK!
ROZGRYWKA

IV Edycja Kozaków RPG

Trwają przygotowania

EKIPA
Główni administratorzy
Waldisimo, Kubiesh
Administratorzy
???
Kartografi
Sith'ari
Literaci
depish, Simoners, Aharo
Rachmistrzowie
Lord de Metz

Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna o Pokój
Autor Wiadomość
Lord v.Glassenap Offline
Obserwator

Liczba postów: 1,072
Reputacja: 22
Dostał 240 piw w 16 postach
Lightbulb Wojna o Pokój
Wojna o Pokój

Jego Cesarska Mość, mając na uwadze wszelkie zaistniałe sytuacje, oraz wagę kroków dokonanych przez niewiernych, znajdujących się na terenie Imperium Osmańskiego, wraz z pogarszającą się międzynarodową opinią upadającego Imperium Osmańskiego, zdecydowało się podjąć zdecydowane kroki w celu ratowania sytuacji na świecie i w Europie.

[Obrazek: 26030715.jpg]

Jasne znaki, jakie były nam przekazywane przez wywiad Jego Cesarskiej Mości, stają naprzeciw obłudnej polityce władcy Osmanów.

+ ambasada Imperium Osmańskiego stanowiła źródło pieniędzy dla co najmniej dwóch grup przestępczych, w czym jedna z nich zorganizowała wywóz cennych dzieł Tycjana z kraju
+ morderstwa chrześcijan, skrzętnie ukrywane przez władze Osmańskie, wyszły na jaw, gdy tylko nasza Grupa Operacyjna pojawiła się w Atenach
+ stanowisko Imperium Osmańskiego, walczącego przeciw chrześcijańskiemu krajowi, jakim jest Wielka Brytania
+ podła polityka zagraniczna Imperium Osmańskiego
+ ostatnie agresywne posunięcia władcy Osman, wobec prowincji Brytyjskich

W związku z powyższym, wojska Jego Cesarskiej Mości z pozycji wyjściowych ruszają by odbić chrześcijańskie tereny spod władzy nienawistnych i okrutnych Turków.

Jego Cesarska Mość rozpoczął swoje tournee po Austrii z wystąpieniami na temat sytuacji globalnej i potrzeby przeprowadzenia działań wojennych. Rozesłano również setki tysiące ulotek do wszystkich Namiestników Okręgu, by edukowali ludność w tej kwestii. Oczekiwany jest spory pozytywny odzew społeczny na działania Cesarza.

// Działania wojskowe na PW do Leopolda wysłałem.

WOLNY OBSERWATOR
[Obrazek: banner6.png]
07.03.2011 01:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Return to top
Reklama
Kubiłaj Chan Offline
Stary Szczekacz

Liczba postów: 761
Reputacja: 17
Dostał 5 piw w 4 postach
RE: Wojna o Pokój
Odpowiedz Machmuda II :
Cytat:Te oskarzenia są śmiesznie niech Cesarz Austri się bardziej postara poda jakeś dowody na te oskarzenia
+ ambasada Imperium Osmańskiego stanowiła źródło pieniędzy dla co najmniej dwóch grup przestępczych, w czym jedna z nich zorganizowała wywóz cennych dzieł Tycjana z kraju
+ morderstwa chrześcijan, skrzętnie ukrywane przez władze Osmańskie, wyszły na jaw, gdy tylko nasza Grupa Operacyjna pojawiła się w Atenach
Te punkty pokazują tylko głupote Cesarza Austri jak by IO wspierało grupy przestępce i mordowały chrześcijan to poco by wpuszczało Grupe Operacyjną.
Dwa punkty są idetyczne i śmieszne Wielka Brytania pokazała się jako agresor IO by nie atakowało by go ale zostało zmuszone a co do 2 puktu to niech szanowny Cesarz NIEWIERNYCH mi wyjaśni na czym polegał.
+ stanowisko Imperium Osmańskiego, walczącego przeciw chrześcijańskiemu krajowi, jakim jest Wielka Brytania
+ podła polityka zagraniczna Imperium Osmańskiego
+ ostatnie agresywne posunięcia władcy Osman, wobec prowincji Brytyjskich
//Czyli wojna dobra taktyki do jutra wieczorem bo dzisiaj nie będe mógł zrobic bo mam ogrom pracy dobra?//

Ludwik XIV
Z Bożej łaski Arcychrześcijański król Francji i Nawarry
07.03.2011 07:56
Lord de Metz Offline
Mistrz Gry

Liczba postów: 1,154
Reputacja: 28
Dostał 11 piw w 6 postach
Nota Dyplomatyczna do Jego Mości Cesarza Austrii:
Cytat:Witaj Przyjacielu,
jako, iż jestem sojusznikiem Imperium Osmańskiego to powinienem wystąpić jako jego sojusznik. Włączam się do wojny, jednakże nie postępuję z jakimiś krokami. Myślę, iż nie będę walczył przeciw sąsiadowi.
Jaśnie Oświecony Fryderyk Wilhelm III Hohenzollern

Lord de Metz ~ Stara Gwardia

Lord de Metz ~ *New Life*

Macie jakiś problem - piszcie via PW
Mogę pomóc:
- w Matematyce
- w Geografii
- w Historii
- w Chemii
07.03.2011 09:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Return to top
Leopold Smith Offline
Obserwator

Liczba postów: 192
Reputacja: 10
Dostał 6 piw w 5 postach
// Taktykę od LvG otrzymałem, pawle96e czekam do jutra wieczór w takim razie (08.03.2011 godz. 19:00)
07.03.2011 11:03
Murat Offline
Maréchal d'Empire

Liczba postów: 937
Reputacja: 20
Dostał 43 piw w 18 postach
Proklamacja JKM Adama Jerzego, króla Polski

JKM król Polskie pragnie zawiadomić, że Królestwo Polskie wypełni wszelkie powinności sojusznicze wobec JW sułtana Imperium Osmańskiego w razie ataku na terytorium JW

(-) Adam Jerzy

Administrator Kozaków RPG
07.03.2011 17:53
Lord de Metz Offline
Mistrz Gry

Jednakże następna depesza z Królestwa Prus zaprzecza poprzedniej.
Królestwo Prus ma bronić granic, swoich granic.

Mogę pomóc:
- w Matematyce
- w Geografii
- w Historii
- w Chemii
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2011 20:51 przez Lord de Metz.)
07.03.2011 20:51
Leopold Smith Offline
Obserwator

Dostał 6 piw w 5 postach
Królestwo Prus

Lud Królestwa Prus jest zszokowany odkryciem, iż jego monarcha powziął plany wiązania się z Imperium Osmańskim. Choć wiadomo było o jakichś rokowaniach z niedawno wyzwolonymi prowincjami Polski, związanie się sojuszem z Osmanami całkowicie zadziwiło mieszkańców Prus. Niektórzy obywatele wyrazili głośno swoje niezadowolenie, wysyłając listy protestacyjne do Króla Pruskiego. Mimo całego zamiłowania do wojny, Prusacy woleliby zająć prowincje malutkich królestw Niemieckich, jednocząc tym samym tereny Prusom należne, albo chociażby odzyskać tereny utracone na wschodzie, a nie atakować dotychczasowego sprzymierzeńca, Cesarstwo Austrii.

Ruchy wojsk pruskich są aż nadto widoczne, bowiem na terenie Królestwa przemieszczają się całe olbrzymie armie Fryderyka Wilhelma. Jednak mimo to, zdarzenia jakie w niej miały miejsca, zaskoczyły nie jednego doradcę królewskiego. W wojskach zmierzających w znanych Królowi kierunkach, wybuchła panika, gdy odkryto, że marszałek von Klaist (pisownia niezmieniona) zginął, śmiercią na pewno nie naturalną. Podobny los spotkał generała von Reichtenau(pisownia niezmieniona). Mimo, że panika została szybko zdławiona w zarodku i ich miejsce zajęli następcy, groza pozostała. Kolejne wydarzenia również dobrze nie wróżyły. Na przedmieściach Berlina grupa żołnierzy uzupełniająca zaopatrzenie została rozniesiona w pył przez niespodziewany wybuch kilku beczek z prochem, co dało w sumie ponad sto pięćdziesiąt trupów pruskich.

Cesarstwo Austrii

Czeski lud jest w rozkroku. Z jednej strony, proponuje mu się prawie wolność, pod kuratelą Pruską, a z drugiej, Cesarz Austriacki, łączący w sobie godność i chwałę lat minionych. Ciężka sytuacja. Na razie mieszkańcy zbierają się w sobie i szykują wraz z wojskiem Austriackim na przyjście najgorszego. Pojawiło się kilku reformatorów, którzy twierdzą że najlepiej byłoby w ogóle uniezależnić się i od Prus i od Austrii, przechodząc na stronę Rosji, albo Imperium Osmańskiego, ale większość ludzi ich nie słucha. Elity czeskie popierają Cesarza, natomiast plebs ciągnie ku Prusakom.
07.03.2011 21:52
Lord de Metz Offline
Mistrz Gry

Odpowiedź do Ludu Królestwa Prus:
Ja, z bożej łaski Król Prus Fryderyk Wilhelm III Hohenzollern nie wypowiadałem tej wojny. CA wypowiedziało wojnę mojemu sojusznikowi IO. Nie mogę postąpić inaczej, jak bronić swych granic przed atakiem Austrii. Jednakże chcę też wyzwolić lud czeski i nadać im tytuł Księstwa Czech jako wolnego państwa tylko płaconego mi trochę pieniędzy co rok. Nie chcę źle dla Europy. Święte Przymierze zostało powołane dla obrony mieszkańców naszych ziem i porządku w Europie.
Podpisano: Jaśnie Oświecony Fryderyk Wilhelm III

Mogę pomóc:
- w Matematyce
- w Geografii
- w Historii
- w Chemii
08.03.2011 08:55
Leopold Smith Offline
Obserwator

Dostał 6 piw w 5 postach
Wojna o Pokój

PRUSY vs. AUSTRIA

Pierwsze starcie.
Czeska granica została zdeptana. Wojska Króla Prus, Fryderyka, przekroczyły linie demarkacyjne Cesarstwa Austriackiego, bez wypowiedzenia wojny. Gruppe "Prussia - Sud" w składzie 6.000 piechoty, 3.000 kawalerii, oraz 440 dział, zbliżyła się do Pragi. Wysłano przeszło 100 żołnierzy przebranych w ubrania cywilne, by rozdawali ulotki propagandowe w mieście, niestety żaden z nich nie wrócił. Wysłane zwiady odkryły, iż miasto jest dosyć dobrze przygotowane do obrony. Rozpoczęto ostrzał miasta. Już po kilku minutach prowadzenia zmasowanego ataku artyleryjskiego, w chwilowej przerwie, z miasta dobiegły napastników głosy, potężne jakby uderzenia. Sekundę potem kilkunastu artylerzystów wyleciało niespodziewanie w powietrze. Kilka następnych chwil to zwykła masakra artylerii pruskiej. Zginęło i zepsutych zostało 250 dział, reszta, czyli 190 dział musiało się wycofać. Włodarze, nie tak doświadczeni jak ich poprzednicy, rozkazali natychmiast atakować, obiecując swym wojakom tytuły szlacheckie, ordery i wielkie nagrody. Piechota wraz z kawalerią, w małych grupkach ruszyły w stronę miasta. Gdy zbliżyli się na 100 kroków od pierwszych barykad, ogień z armat i karabinów przysłonił słońce żołnierzom pruskim. Rozsądni Prusacy rozbiegli się na boki i starali się dostać indywidualnie do barykad czeskich. Niestety, żaden z nich nie dotarł. Z ataku wycofało się 4.500 piechoty i 2.900 kawalerzystów. Na przedpolach Praskich poległo 1.500 żołnierzy Pruskich, oraz 100 kawalerzystów. Siły wroga nie zostały oszacowane.

Aktualna Liczebność "Prussia-Sud"
+ 4.400 piechota
+ 2.900 kawaleria
+ 190 artyleria

Bitwa taborska.
Królewscy wojacy ruszyli także, grupą "Gross Prussia" po miasto Tabor. Tamtejsze wojska miały mniejsze szczęście. Gdy tylko ustawiono działa, by podjąć ostrzał, została zbombardowana setkami kul, toteż musiała się wycofać. Rozpoczęto ostrzał, gdy do boju ruszyła piechota i kawaleria. Dowódcy jednostek mieli duże ambicje i wielkie plany. Ruszyli razem ze swym wojskiem na barykady i udało im się dotrzeć do połowy miasta Tabor, zdobywając wiele ważnych punktów obrony. Można jednak powiedzieć, że było to pyrrusowe zwycięstwo, bowiem zginęło więcej jednostek niż warto było na to miasto poświęcić...

Aktualna Liczebność "Gross Prussia"
+ 1.500 piechota
+ 1.500 kawaleria
+ 290 artyleria

Brno
Na przeciw prowincji Brno, okopały się jednostki Pruskie i oczekują na rozkazy Króla.

PODSUMOWANIE
Pruskie wojska mają wysokie morale, jednak straty są niepokojące. Równie niepokojące są błędne informacje, a raczej nawet sprzeczne, jakie dochodzą ze źródeł szpiegowskich i informatorów Pruskich. Król Pruski musi zrewidować swoją taktykę i to jak najszybciej.

AUSTRIA vs. IMPERIUM OSMAŃSKIE

//wkrótce//
08.03.2011 15:46
Lord de Metz Offline
Mistrz Gry

Depesza Króla Prus do narodu Czeskiego:
Ja, z bożej łaski Król Prus Fryderyk Wilhelm III Hohenzollern dostąpię swej obietnicy względem narodu Czech. Tak jak obiecałem prowincja Tabor zostaje ogłoszona pierwszym krajem Wspólnoty Pruskiej pod nazwą Księstwo Czeskie. Oto łaski dla nowego księstwa:
- Własny władca.
- Własne wojsko.
- Własna gospodarka.
- Własna dyplomacja. ( częściowo )
- Własne prawa.
- Przywileje ludności jak w Prusach.
Jam oczekuję od narodu czeskiego:
- Wsparcia w wojnie z CA. ( wsparcia w ataku wyzwolenia prawowitych terenów Czech )
- Płacenia co rok odpowiedniej sumy pieniędzy.
- Wstąpienia do Świętego Przymierza.

Na razie stolicą jest Tabor. Po zdobyciu Pragi przeniesiona zostanie tam stolica Księstwa.

Każdego człowieka pomocnego mojej armii godziwie wynagrodzę.

Podpisano Jaśnie Oświecony Król Prus Fryderyk Wilhelm III

Mogę pomóc:
- w Matematyce
- w Geografii
- w Historii
- w Chemii
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.03.2011 18:03 przez Lord de Metz.)
08.03.2011 17:39
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości