PRZYDATNE LINKI

Newsy z gry: KLIK!
Aktualna mechanika: KLIK!
Poradnik na start: KLIK!
F.A.Q: KLIK!
ROZGRYWKA

Trwa III Edycja Kozaków RPG

1654 rok

Następna Tura 27.11.2011.

EKIPA
Główni administratorzy
Waldisimo, Kubiesh
Administratorzy
Demetriusz, Murat
Kartografi

Literaci

Rachmistrzowie

Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ważne] Poradnik na start (dla początkujących i zaawansowanych)
Autor Wiadomość
Kubiesh Offline
Główny Administrator

Liczba postów: 1,431
Reputacja: 16
Dostał 40 piw w 22 postach
Poradnik na start (dla początkujących i zaawansowanych)
PORADNIK NA START

Tworzę ten poradnik z myślą o początkujących i zaawansowanych graczach, którzy z początku mogą być zakłopotani tą mechaniką, ale wszelkie problemy na początku zostaną rozwiane w tym poradniku.
Spis treści
Fora
Zasady/Mechanika Gry: http://kozacyrpg.pl/thread-4937.html

Z początku należy wypełnić ładnie podanie do rekrutacji, a następnie odpowiedzieć na kilka pytań - proszę uważać na błędy w polszczyźnie, gdyż z notorycznymi pomyłkami możesz nie zostać wpuszczony do gry.
Załóżmy, że podanie zostało przyjęte - w ten czas czekasz, aż forum twojego kraju będzie miało w opisie twój nick jako gracza i wtedy prawdopodobnie otrzymasz dostęp do FP(fora prywatnego). Niezwłocznie postępuj z mechaniką i wstaw odpowiednie wątki do fora publicznego oraz prywatnego.
Po wstawieniu wątków musisz czekać, aż administrator w temacie "Struktura" przydzieli ci odpowiednie pieniądze, jednostki itp. na start. Dokonać tego może zaraz po przyjęciu do gry lub w dni aktualizacyjne(sobota i niedziela).
Fora
Gdy już dostaniesz podstawowe dane do wątku ze strukturą możesz zacząć pisać działania. Wpierw jednak musisz rozmieścić budynki i obiekty na wybranych terenach w wątku "Prowincje", który jest do tego przeznaczony. Ograniczenie jest do złóż złota, żelaza i węgla, gdzie kopalnie muszą być w wyznaczonych terenach.
Na początek otrzymujesz 2 punkty PG, a z reguły otrzymasz już co najmniej 1 ośrodek przemysłowy, więc twoim pierwszym działaniem będzie industrializacja. Industrializacja jest podwyższeniem potencjału gospodarczego, a dzięki temu będziesz mógł stale otrzymywać 2 punkty PG kwartalnie i więcej wraz z rozwojem. 1 punkt PG musisz przeznaczyć na dobro przemysłowe, aby móc uzyskać rozwój PG. Jeżeli nie masz na to wystarczających środków, wystarczy wziąć kredyt w Banku Światowym i spłacać go przez najbliższe lata.
Misje i wydarzenia
Niemożliwa jest zwycięstwo w grze ani normalna bez udziału w misjach lub wydarzeniach. To jest nieodłączna część gry i osoba myśląca, że samymi postami w FP najwięcej zdziała jest w wielkim błędzie. Za udział w misjach i wydarzeniach czekają nas bonusy lub też straty w zależności jak potoczą się losy. W III edycji rozgrywka będzie bardziej skupiona na wydarzeniach, dlatego prosimy o poświęcanie szczególnej uwagi dla tego działu.
Sojusze i dyplomacja
Ciężko sobie wyobrazić kraj bez paktów ani uczestnictwa w sojuszach międzynarodowych. To podstawa przechodząca z wieku na wiek - zalecamy, aby każde państwo uczestniczyło w jakimkolwiek sojuszu. Kraj bez koalicji to kraj, który łatwo zaatakować i przejąć jego tereny. Jako gracz masz możliwość dołączenia do co najmniej trzech sojuszy: frontu Imperium Rosyjskiego, frontu Imperium Osmańskiego i frontu przeciw Imperium Rosyjskim i Imperium Osmańskim. Front Imperium Rosyjskiego obejmuje kraje Azji i Europy Wschodniej. Front Imperium Osmańskiego obejmuje kraje Azji Mniejszej, Afryki i wszystkie kraje arabskie. Front przeciw Imperium Rosyjskim i Imperium Osmańskim obejmuje kraje Europy Zachodniej, Europy Środkowej i inne kraje zachodnie. Możesz wraz z sąsiadami utworzyć mniejszy sojusz i nie ma przy tym żadnych przeciwskazań, jeżeli twój kraj jest otoczony przez kraje jednego bądź wielu sojuszów, warto przystąpić do jednego z nich.
Odnośnie samej dyplomacji to najlepiej tworzyć od początku pakty z krajami sąsiedzkimi oraz wszelkie traktaty i umowy handlowe dla rozwoju swojego państwa.

Temat zostaje otwarty, aby dodawać jakieś własne sugestie.

[Obrazek: tmpcq.png]
[Obrazek: userbar3.png]
[Obrazek: userbar2.png]

Witaj Gość, jestem tylko administratorem technicznym, aktualnie nie zajmuję się grą. Pytania publiczne kieruj do działu, nie zaśmiecaj mi PW.
16.04.2011 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Return to top
 Piwo postawił: Zasiekin , Ruda
Reklama
Luigor Offline
Stary Dziadek.

Liczba postów: 580
Reputacja: 13
Dostał 6 piw w 6 postach
RE: Poradnik na start (dla początkujących i zaawansowanych)
Poradnik jest jak najbardziej ok i gratuluję Kubieshowi ,że chciało mu się pisać lecz nie zgadzam się z jednym z daniem w punkcie 4. "Sojusze i dyplomacja"
Cytat:To podstawa przechodząca z wieku na wiek - zalecamy, aby każde państwo uczestniczyło w jakimkolwiek sojuszu. Kraj bez koalicji to kraj, który łatwo zaatakować i przejąć jego tereny.

Chodzi o to ,że nie który gracze są bardzo zaawansowani i mogą sobie sami poradzić nawet z kilkoma wrogami (nie, nie mówię o sobie).
16.04.2011 21:57
Kubiesh Offline
Główny Administrator

(16.04.2011 21:57)Luigor napisał(a):  Poradnik jest jak najbardziej ok i gratuluję Kubieshowi ,że chciało mu się pisać lecz nie zgadzam się z jednym z daniem w punkcie 4. "Sojusze i dyplomacja"

Chodzi o to ,że nie który gracze są bardzo zaawansowani i mogą sobie sami poradzić nawet z kilkoma wrogami (nie, nie mówię o sobie).

Zrozumiałem twoje zdanie mimo literówki - jedno państwo bez sojuszu z innymi we współczesnym świecie nie istnieje. Tak było od czasów średniowiecza i pozostało do dziś. Nie chodzi o pozycję militarną ani strategiczną, lecz o wpływy na świecie, nawet taka potęga jak USA nie przetrwałaby bez trwałych sojuszów jakie tworzy.

Witaj Gość, jestem tylko administratorem technicznym, aktualnie nie zajmuję się grą. Pytania publiczne kieruj do działu, nie zaśmiecaj mi PW.
16.04.2011 22:12
Luigor Offline
Stary Dziadek.

Liczba postów: 580
Reputacja: 13
Dostał 6 piw w 6 postach
Również się nie zgadzam Wielka Brytania, w okresach największej "świetności" miała pod panowanie 1/4 Świata. Bez żadnych sojuszów. Oczywiście mogę się mylić ale gdzieś to czytałem.

James Monroe - Prezydent, Republiki Federalnej USA.

[Obrazek: 30284.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.04.2011 22:22 przez Luigor.)
16.04.2011 22:21
Kubiesh Offline
Główny Administrator

Wielka Brytania przez cały okres historii wiązała pakty, tworząc sojusze z Europą i to właśnie dlatego była kiedyś potęgą.

17.04.2011 14:07
Murat Offline
Maréchal d'Empire

Liczba postów: 854
Reputacja: 12
Dostał 40 piw w 16 postach
No, ale w przeważającej większości nie były to pakty stałe, tylko zawierane w określonym celu (co zresztą wyróżnia Brytyjczyków w XIX w.). Mnie osobiście, jako kierującemu IO, nie chce się szukać sojuszników "na siłę", bo w przeciwnym wypadku łatwiej byłoby podbić terytorium mojego kraju. Jak dla mnie sojusze nie powinny być w żadnym stopniu wyznacznikiem, czy dany kraj można podbić trudniej czy łatwiej, bo mogę przecież nie być w sojuszu, a bić przeciwnika w polu.

Administrator Kozaków RPG
17.04.2011 16:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Return to top
Kubiesh Offline
Główny Administrator

Państwo nie musi być w żadnym sojuszu, lecz może mieć większe szanse w grupie niż pojedynczo.

17.04.2011 17:55
enter24 Offline
Car
**

Liczba postów: 328
Reputacja: 8
Dostał 6 piw w 4 postach
pragnę zauważyć, że w poradniku brak informacji o możliwości kolonizacji. co potrzeba? Czy napotka się opór? Jaka kolonia co daje?
26.04.2011 22:02
Zasiekin Offline
Obserwator

Liczba postów: 790
Reputacja: 8
Dostał 4 piw w 3 postach
Jasne że napotka się opór, czy jakiś wódz Murzyński czy Indiański oddałby Europejczykom swoje ziemie bez walki? Raczej nie.
27.04.2011 11:54
Kubiesh Offline
Główny Administrator

(26.04.2011 22:02)enter24 napisał(a):  pragnę zauważyć, że w poradniku brak informacji o możliwości kolonizacji. co potrzeba? Czy napotka się opór? Jaka kolonia co daje?

Rzeczywiście nie pomyślałem, że w poradniku na start powinna znaleźć się kolonizacja. Pomyśl zanim zadasz pytanie.

01.05.2011 08:57
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości