Murat
Maréchal d'Empire
Liczba postów: 937
Reputacja: 20
Dostał 43 piw w 18 postach
|
Ukraina powstaje
Rok 1647 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzwyczajne zdarzenia.
Współcześni kronikarze wspominają, iż z wiosny szarańcza w niesłychanej ilości wyroiła się z Dzikich Pól i zniszczyła zasiewy i trawy, co było przepowiednią napadów tatarskich. Latem zdarzyło się wielkie zaćmienie słońca, a wkrótce potem kometa pojawiła się na niebie. W Warszawie widywano też nad miastem mogiłę i krzyż ognisty w obłokach; odprawiano więc posty i dawano jałmużny, gdyż niektórzy twierdzili, że zaraza spadnie na kraj i wygubi rodzaj ludzki. Nareszcie zima nastała tak lekka, że najstarsi ludzie nie pamiętali podobnej. W południowych województwach lody nie popętały wcale wód, które podsycane topniejącym każdego ranka śniegiem wystąpiły z łożysk i pozalewały brzegi. Padały częste deszcze. Step rozmókł i zmienił się w wielką kałużę, słońce zaś w południe dogrzewało tak mocno, że – dziw nad dziwy! – w województwie bracławskim i na Dzikich Polach zielona ruń okryła stepy i rozłogi już w połowie grudnia. Roje po pasiekach poczęły się burzyć i huczeć, bydło ryczało po zagrodach. Gdy więc tak porządek przyrodzenia zdawał się być wcale odwróconym, wszyscy na Rusi oczekując niezwykłych zdarzeń zwracali niespokojny umysł i oczy szczególniej ku Dzikim Polom, od których łatwiej niźli skądinąd mogło się ukazać niebezpieczeństwo.(...) (Henryk Sienkiewicz, Ogniem i mieczem)
Kozacy po śmierci króla Władysława IV, którego uważali za swego opiekuna i dobroczyńcę zaczęli coraz bardziej sprzeciwiać się polityce szlachty na Kresach dążącej do uczynienia z Kozaków chłopów pańszczyźnianych oraz ograniczenia rejestru kozackiego. Mówi się, że ich przywódca, Bohdan Chmielnicki, osobiście skonfliktowany z polskim szlachcicem który zabił jego konkubinę i syna, paktuje z Rosją pragnąc uzyskać uniezależnienie Ukrainy od RON, jeśli nie zostaną zaakceptowane postulaty kozackie.
Jak postąpi polski król ? Jak zachowają się państwa ościenne i wreszcie sami Kozacy ?
Administrator Kozaków RPG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2011 16:19 przez Murat.)
|
|
| 24.10.2011 16:18 |
|
Kubiłaj Chan
Stary Szczekacz
Liczba postów: 761
Reputacja: 17
Dostał 5 piw w 4 postach
|
RE: Ukraina powstaje
Królestwo Francji i Nawarry jest gotowe wspomóc Reczpospolitą oczywiście za jej zgodą .
Ludwik XIV
Z Bożej łaski Arcychrześcijański król Francji i Nawarry
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2011 17:46 przez Kubiłaj Chan.)
|
|
| 24.10.2011 17:24 |
|
rivFox
Administrator

Liczba postów: 276
Reputacja: 9
Dostał 3 piw w 2 postach
|
Do Króla Rzeczpospolitej Obojga Narodów przybywają złe wieści, chodzi tutaj o bunt w kraju. Aby zorientować się w sytuacji rozkazuje swoim ludziom, aby dowiedzieli się na jakim obszarze znajdują kozacy. Dodatkowo wysyła list do domniemanego przywódcy Bohdana Chmielnickiego.
Cytat:Drogi Bohdanie Chmielnicki! Jestem zaskoczony faktem, iż wszczynasz bunt na ziemiach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Nie znane mi są przyczyny twego zachowania, dlatego chciałbym je poznać. Nie mogę działać bezwiednie i zsyłać potopu krwi na to chrześcijańskie państwo. Chciałbym abyś to przemyślał, a jeśli zechcesz zapraszam Cię do mnie na zamek, gdzie zostanie omówione wszystko po kolei.
Król Rzeczpospolitej Obojga Narodów, Jan Kazimierz
Do Warszawy jako stolicy Polski mieli przybyć wszyscy więksi dowódcy, walczący pod rozkazem Króla Jana Kazimierza, by podzielić się doświadczeniami i wybrać najlepszy sposób rozwiązania konfliktu. Dodatkowo została ogłoszona mobilizacja wojska Polskiego, które powinno znajdować się w stanie gotowości.
Na zakończenie wysyła jeszcze kilka wiadomości.
Do Austrii:
Cytat:Dziękuję za reakcję i proszę o pomoc, aby w razie ataku kozaków miasta wraz z ludnością cywilną były bezpieczne. Aktualnie został wysłany list do przywódcy kozaków Bohdana Chmielnickiego.
Zostaje załączona kopia listu wysłanego do kozaków
Do Francji:
Cytat:Dziękuję za propozycje pomocy. Wiadomym jest, że taką pomoc przyjmiemy jednak aktualnie chcemy spróbować rozwiązać to dyplomatycznie.
Do Rosji:
Cytat:Drogi Aleksy. Jestem zadowolony, że kryzys w Rosji został zażegnany, zastanawiam się jednak co z twym synem. Wysłałem do was list, że Rzeczpospolita jest gotowa pomóc w poszukiwaniach jednak teraz to ja proszę łaskawe Cesarstwo o pomoc. Otóż dowiedziałem się, że wybuchł bunt kozaków na południu kraju, będę się starał doprowadzić do rozstrzygnięcia konfliktu w jak najbardziej pokojowy sposób, jednak nie wykluczam użycia siły. Aby ich dowódca poczuł pewien strach, który może zaważyć na odpuszczeniu przez niego bratobójczych walk, to proszę o oficjalne poparcie Królestwa Polskiego.
Twój brat, ojciec, syn i przyjaciel Król Polski Jan Kazimierz.
Wiadomość została wysłana także do innych władców....
//Nie będę tego tu pisał. Cieszę się z tej misji, gdyż chciałbym wypróbować moja strategie. Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak są kierowani kozacy, czy dążą do otrzymania jakiś terenów za wszelką cenę czy jeśli jakoś dobrze to rozegram to odpuszczą?
EDIT. Jako, że nikt jeszcze oficjalnie nie podsumował mojej wiadomości, to dodałem list do Cara.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2011 19:42 przez rivFox.)
|
|
| 24.10.2011 18:59 |
|
enter24
Car
Liczba postów: 328
Reputacja: 8
Dostał 6 piw w 4 postach
|
//"Bohdan Chmielnicki, osobiście skonfliktowany z polskim szlachcicem który zabił jego konkubinę i syna, paktuje z Rosją pragnąc uzyskać uniezależnienie Ukrainy od RON, jeśli nie zostaną zaakceptowane postulaty kozackie. "
bez rozlewu może się nie obejść chyba, że pozwolisz sobie na stratę około 1/4 terenów//
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2011 19:42 przez enter24.)
|
|
| 24.10.2011 19:30 |
|
Murat
Maréchal d'Empire
Liczba postów: 937
Reputacja: 20
Dostał 43 piw w 18 postach
|
Do króla Jana Kazimierza przybywa poselstwo kozackie wioząc list od Bohdana Chmielnickiego
Cytat:Wasza Królewska Mość!
Pragnąc zakończyć spór proponujemy następujące warunki ugody:
1. Tereny województw //(prowincji)// zaporoskiego, kijowskiego i ukraińskiego zostaną wyłączone z postanowień unii brzeskiej.
2. Rejestr kozacki ma zostać zwiększony do 10 000 pieszych i 3 000 konnych w czasie pokoju i do 20 000 pieszych i 5 000 w czasie wojny, którzy mają podlegać hetmanowi kozackiemu mianowanemu przez króla.
3. Szlachta wyznania prawosławnego ma mieć dostęp do urzędów i reprezentację w Izbie Poselskiej, a patriarcha kijowski ma mieć możliwość zasiadania w Senacie.
4. Król i Sejm ma nakazać szlachcie ukraińskiej uszanowanie przywilejów kozackich.
5. Odrzucenie powyższych warunków będzie skutkowało rozpoczęciem przez nas działań zbrojnych.
(-) Bohdan Chmielnicki, hetman wojsk zaporoskich
Główne siły kozackie skoncentrowane na Siczy Zaporoskiej oceniane są na ok. 10 000 ludzi, przy czym rosną one z każdym dniem.
Pod hasłem obrony prawosławia i przywilejów kozackich pod sztandarem Chmielnickiego zbiera się coraz liczniejsza armia.
Jak postąpi król ? Co zrobi car ? Jak postąpią inni władcy ?
cdn.
//1. powstanie objęło tereny prowincji Zaporoże i Kijów.
2. Ja będę prowadził Kozaków w sposób jak najbardziej historyczny, to samo dotyczy armii, tak więc proszę nie bać się wymyślania//
Administrator Kozaków RPG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2011 09:02 przez Murat.)
|
|
| 25.10.2011 09:01 |
|
Mruk
Niezarejestrowany
Dostał piw w postach
|
Mistrz złotniczy Paweł Witlin siedząc w warszawskiej karczmie "Pod Syreną" razem z cechowymi braćmi plotki o warunkach Chmielnickikego co się po mieście rozeszły komentował przy wieczornym piwie :
-Król Jegomość na warunki zaporskie zgodzić się chyba nie może bo mu sejm okoniem stanie i dalibóg szlachta do rokoszu się weźmie. Chyba że Król zaporskimi szablami sejm przekona i sobiepaństwo ukruci.
-Przydało by się to panie Pawle oj przydało..
-Prawda..
|
|
| 25.10.2011 13:52 |
|
Zasiekin
Zrzęda.
Liczba postów: 811
Reputacja: 8
Dostał 4 piw w 3 postach
|
//Da się to załatwić bez rozlewu krwi. Ja na Twoim miejscu bym zaproponował utworzenie Rzeczypospolitej Trojga Narodów uwzględniającom również Ukrainę//
|
|
| 25.10.2011 15:37 |
|